Het hospice van Zaandijk
 
Bijna zoals thuis


 Opname



Als u voldoet aan de voorwaarden, kunt u opgenomen worden na overleg tussen de behandelend arts/(wijk) verpleegkundige en de hospice-arts. Een opname kan soms al binnen 24 uur plaatsvinden, afhankelijk van de beschikbaarheid in het hospice. Mogelijk is echter sprake een wachtlijst. Mocht dit het geval zijn, dan kan het hospice verwijzen naar collega-instellingen in de regio. Het is vaak mogelijk later dan alsnog naar het hospice van uw voorkeur te verhuizen, maar die zekerheid kunnen we niet bieden.
Wanneer een kamer beschikbaar is, worden alle belangrijke zaken doorgenomen, vooral om te bepalen welke zorg nodig is. Dit gebeurt tijdens een gesprek met de verpleegkundige van het hospice en de toekomstige bewoner en zijn of haar familie, in het ziekenhuis, thuis, in het hospice of via de telefoon.
Voor een eerste indruk en verdere kennismaking met een hospice, hoort een oriënterend bezoek tot de mogelijkheden, bij voorkeur in de middag en na het maken van een telefonische afspraak.




Zorgindicatie



Een hospice is er om de laatste maanden van het leven zo aangenaam mogelijk te maken. De zorg die hier wordt gegeven heet palliatief terminale zorg (PTZ*). Deze zorg is erop gericht om iemand met een levensbedreigende ziekte een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bieden in een huiselijke sfeer. Zorg is pas palliatief terminale zorg als de levensverwachting minder dan drie maanden is.
Om naar een hospice te kunnen is er een ondertekende verklaring van een arts nodig waarin staat dat u in aanmerking komt voor PTZ*. Een huisarts, wijkverpleegkundige, transferverpleegkundige of medisch specialist kan u verwijzen naar een hospice. Maar zelf aanmelden kan ook. Tevens kunnen familieleden dat doen.
Sinds 1 januari 2018 is het niet meer nodig de aanvraag te doen via CIZ, de zorgaanbieder kan direct extra zorg inzetten bij een noodzaak voor PTZ-zorg. Deze extra zorginzet wordt onderbouwd en vastgelegd in een zorg-leefplan.
Heeft een cliënt een PGB* (persoons-gebonden-budget) voor Wlz*-zorg(Wet Langdurige Zorg) en biedt dit PGB te weinig ruimte voor PTZ-zorg? Dan kan de cliënt extra budget aanvragen bij het zorgkantoor. Hiervoor heeft de cliënt een verklaring nodig van de behandelend arts.
In beide situaties is dus geen aanvraag bij het CIZ meer nodig. De extra zorg blijft beschikbaar tot het overlijden, ook als de laatste levensfase langer duurt dan verwacht. Kijk op de website ‘’Informatie Langdurige Zorg’’ voor meer informatie.
Verhuizen naar een hospice.
Als u naar een hospice verhuist, moet u dit doorgeven aan de gemeente, zodat u niet wordt uitgeschreven bij de gemeente. Gemeenten houden persoonsgegevens van inwoners bij in de BRP* (Basisregistratie Personen Rijksoverheid). Daarnaast maken de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB*) gebruik van de gegevens in de BRP.






 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn